DEKKTRENING

Dekktrening er skånsomt og gjør deg sterk i kroppen og mellom ørene

Hvorfor ikke legge på litt vekt når du likevel skal ut og gå? Å gå tur med dekk er gratis, det er skånsomt, passer for alle og gjør deg sterk i kroppen.

Dekktrening er skånsom hverdagstrening hele året for deg som vil gå ned i vekt eller ikke kan løpe på grunn av problemer med knær eller rygg. Det er også ypperlig oppladning til toppturer og turer med pulk. Trekker du dekk som supplement til langrenn eller løping, vil du garantert merke det på formen.

Når du har vekten hengende etter deg og bruker en god trekksele er det liten risiko for belastningsskader. Start forsiktig med ett dekk og bygg opp muskulaturen sakte. Når kroppen er sterk nok kan du øke til to eller tre dekk.

Du kan trekke dekk nesten over alt og når det passer deg. Med dekk på slep kan folk med ulik fysisk form gå på tur sammen og ha fullt treningsutbytte; de som er i bedre form trekker bare flere dekk.

Trekk dekk året rundt

Dekkene glir lett av gårde på grusveier; de «ruller» oppå småsteinene. Våt asfalt, leire, jord, sand, gress og kram nysnø gir mye friksjon og gjør det tungt å dra.

Vinteren er ypperlig for dekktrening. Asfalt-gangveier omdannes til snødekte traseer, og plutselig er det mange nye steder å trekke. Dekktrening er veldig bra supplement til langrenn; du vil bli sterkere og bedre i sporet. Varier mellom dekktrening, langrenn og vanlige gåturer - det gir god effekt.

Gå jevnt og rolig, særlig i oppoverbakkene. Slake, lange bakker gir finfin trening. Det finnes ingen fasit på hvor lenge man bør gå; alt fra 45 min til 2-3 timer er bra, og litt er uansett mye bedre enn ingenting!

Blir det for tungt og du skal samme vei tilbake, kan du hekte av et dekk for så å plukke det opp igjen på returen. Legg dekket godt uti grøfta slik at det ikke er i veien for syklister eller ødelegger naturopplevelsen for andre. Husk at andre turgåere ikke kan gjette at du snart kommer tilbake samme vei for å hente dekket ditt. De ser bare et dekk som er "etterlatt i naturen".


 Hvilken effekt har dekktrekking på kroppen?

Dekktrening hjelper kroppen å holde ut belastning over tid og styrker musklene i rygg, rumpe, lår, legger og armer. På lengre turer lærer kroppen også å forbrenne kroppsfett, slik at den ikke går så lett «tom». Kroppen har karbohydratlager for bare noen timer, men fett for flere uker.

Dekktrening er ideelt for overvektige som ikke klarer å løpe og folk som har vondt i knær og rygg. Treningen gir lav belastning på leddene, og passer derfor alle som trenger å trene mer skånsomt. Har du vondt i ryggen bør du unngå harde rykk; en kraftig strikk på dragtauet gir god demping. Det aller viktigste er en god trekksele som fordeler belastningen på hele overkroppen – ikke bare på hoftene.

Det er det tunge seige draget over tid som teller. Polfareren Børge Ousland sier at du jogger dobbelt så fort som når du går med sekk, og du går dobbelt så fort med sekk som med dekk.

Professor Per Morten Fredriksen ved Norges Helsehøyskole har undersøkt hvilken effekt dekktrening har på styrke og utholdenhet. Han konkluderer med at polfarerne har rett: Seig utholdenhet får du ved å trekke dekk i jevn fart over lengre tid. Dette gjør deg sterk i armer, ben og kjernemuskulatur.

Hvis du trekker to dekk på flatt underlag i en hastighet på 4-5 kilometer i timen, vil det ifølge Fredriksen gi samme effekt som om du løper 10 kilometer i timen på tredemølle med 5 prosent stigning.


 Dekktreningsutstyr og turgrupper

Du kan lage utstyr selv eller kjøpe ferdig pakke som består av Fjellpulken Expedition trekksele, tau med strikk, karabiner og dekk med øyebolter. I tillegg trenger du staver, lett sekk med drikke og kanskje brodder til glatt føre. Les mer om dekktrening og kjøp av utstyr: www.dekktrening.no

Sjekk Facebook-gruppen "Dekktrening Norge" for å komme i kontakt med andre som trekker dekk.
 

Flere gode grunner til å trekke dekk

  • Dekktrening er sosialt og sjansen er stor for å få nye, inspirerende turvenner som har ulike treningsmål og turplaner.
  • Frisk luft klarner hodet og naturen gjør deg lysere til sinns. Du blir mindre stressa i topplokket.
  • Det går sakte fremover slik at du får tid til å nyte de små tingene underveis.
  • Du slipper å være støttemedlem på et treningssenter og sparer penger.
  • Du blir sterkere mellom ørene fordi det ikke hjelper å klage eller gi opp.
  • Det er lett å motivere seg hvis du tenker på det som en rusletur i stedet for trening.
  • Du møter trivelige folk underveis som spør om du skal på ekspedisjon, og det er jo morro. Mitt standard-svar er at jeg trener til å bli en gammal spreking.
  • Kanskje du blir inspirert til å gjennomføre en drøm? Med sterk kropp kan du få til mye!


 Si som Pippi: – Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg sikkert!

Les mer på www.dekktrening.no

Kontakt:

obik@obik.no

eller sjekk www.dekktrening.no

Levert av IdrettenOnline